Науково-практичний семінар
«Роль бібліотеки в інтеграції наукових досліджень та навчальних ресурсів вишу у світовий інформаційний простір»
м. Запоріжжя,
13 грудня 2018 року

      Тенденцією сучасного інформаційного суспільства є його інноваційний розвиток, який забезпечує наука. Розповсюдження та просування наукових досліджень здійснюється через інформаційні канали, серед яких найбільш дієвими є – Інтернет з його науковими ресурсами, наукометричними базами даних, ресурсами відкритого доступу.
      Активне розміщення результатів наукових досліджень викладачів університетів в наукометричних базах даних, в ресурсах відкритого доступу (інституційних репозитаріях) призводять до підвищення рейтингу закладів освіти в міжнародних рейтингових системах, що забезпечує їх конкурентоспроможність.
      З урахуванням цього, однією з важливих задач, що стоїть перед сучасною вітчизняною системою освіти є підвищення позицій закладів освіти в міжнародних рейтингах. А цьому фактору сприяє інтеграція наукових та освітніх ресурсів в міжнародний науково-інформаційний комунікативний простір. І важлива роль в цьому процесі належить бібліотеці вишу.
      Враховуючи актуальність, важливість цього напрямку роботи бібліотек, а також те, що бібліотеки ЗВО Запорізької області вже мають певний досвід роботи з цим новим напрямком бібліотечної діяльності, 13 грудня 2018 року в НБ ЗНУ було проведено науково-практичний семінар за темою: «Роль бібліотеки в інтеграції наукових досліджень та навчальних ресурсів вишу у світовий інформаційний простір».

      Метою семінару було обговорення стану та перспектив розвитку проведення бібліотеками університетів бібліометричних та наукометричних досліджень, питань щодо організації роботи інституційного репозитарію, а також підвищення кваліфікації бібліотечних спеціалістів через ознайомлення їх з практичним досвідом колег за цією тематикою.
      Учасниками семінару стали представники бібліотек вишів – ЗНУ, ЗНТУ, ЗДІА, ТДАТУ, МДПУ, які на своїй зустрічі зазначили, що бібліотеки все частіше до своєї діяльності включають і проведення моніторингу доступу і використання баз даних, і бібліо- та наукометричні дослідження за запитами науковців та адміністрації вишу, і вивчення інформаційних потреб користувачів та напрямків роботи підрозділів університету тощо.

      Крім того, бібліотеки організовують навчальні заходи для викладачів та науковців університету, через які намагаються формувати знання про бібліометричні методи оцінки ефективності наукових досліджень, надають можливість набути навичок роботи з електронними ресурсами наукової інформації тощо.
      В ході роботи семінару відбулися й цікаві обговорення тем щодо застосування технологій інтернет-маркетингу для просування результатів досліджень університету (соціальні мережі, Wikipedia), щодо визначення критеріїв хижацьких журналів тощо.

      В результаті обміну досвідом фахівцями біліотек було визначено коло питань, які потребують більш детального розгляду й ознайомлення з ними для подальшого практичного їх застосування. А це означає, що в майбутньому році відбудуться нові зустрічі, нові обговорення проблем актуального напрямку роботи бібліотечних спеціалістів.

Бібліотека ЗНТУ